Masajul, lux sau necesitate ?

Deşi a început să-şi câştige adepţi tot mai mulţi abia în ultimii ani, masajul este unul dintre cele mai vechi tratamente medicale. Astăzi masajul este cunoscut după: alegerea fiecărui pacient, poate lua diferite aspecte: tonifiere, relaxare, stimulare sau regenerare.

După scop se poate împărţi în masaj de întreţinere, de slăbit, anticelulitic, aromoterapeutic, terapeutic, iar după tehnica de masaj folosită: suedez, shiatsu, chinezesc sau thailandez, însă cel mai cunoscut şi apreciat în întreaga lume este masajul de relaxare, care are efecte uimitoare asupra întregului corp.

Pe parcursul timpului, s-au dezvoltat diferite tehnici de masaj fiecare având propria sa abordare terapeutică. De exemplu shiatsu acţionează asupra punctelor specific de presiune de-a lungul meridianelor sau a canalelor de energie a organismului. În contrast, masajul suedez se concentrează mai mult pe diverse părţi ale corpului pentru a elibera tensiunea din muşchi, articulaţii şi ţesuturi.

Una dintre afecţiunile lumii moderne care se tratează cu mult succes prin masaj este stresul, masajul complet îţi dă energie şi te relaxează, îmbunătăţeste circulaţia, luptă contra îmbătrânirii şi ce e cel mai important, te ajută să-ţi păstrezi sănătatea fizică şi starea de bine.

Cât este de important masajul? Este un lux fără de care putem trăi fără probleme? Există beneficii pe termen lung care te fac să revii în cabinet?

Cel mai mult ne afectează sedentarismul, fiind factorul ce duce la: obezitate, dureri musculare, articulare, boli cardiovasculare; toate acestea pot fi ameliorate, sau total schimbate, prin schimbarea stilului de viaţă, adoptarea unor diete personalizate.

Efectele benefice ale masajului sunt bine cunoscute, asupra pielii, unde se va observa o catifelare prin hidratarea cu uleiuri şi creme specifice, descoamarea celulelor moarte de la suprafaţa pielii, redobândirea elasticităţii pielii prin tehnicile folosite şi activarea circulaţiei sanguine periferice, efecte asupra muşchilor, decontracturare şi tonifierea muşchilor flasci, efecte asupra sângelui şi limfei prin accelerarea circulaţiei sângelui şi o drenare corectă a limfei, dar de asemenea efecte asupra nervilor şi articulaţiilor.

În general oamenii merg la masaj pentru a avea un tratament special, un lux pe care şi-l permit rar, dar chiar după prima şedinţă descoperă toate beneficiile pe care le aduce masajul şi nu ezită să se întoarcă.

Masajul este recomandat în depresii, infertilitate, tulburări de alimentaţie, recuperare post operatorie, diabet, tensiunea crescută, probleme ale somnului, oboseală, dureri de spate. Este recomandat viitoarelor mămici în pre-natal deoarece pregăteşte muşchii pentru naştere, o ajută să se relaxeaze, previne insomnia, iar dacă masajul este făcut de viitorul tătic îl ajută să dezvolte o relaţie mai apropiată atât cu mama cât şi cu fătul.

Nu rămâne decât să încercaţi pentru a vă decide singuri dacă masajul este un lux sau o necesitate!

Sanda Tarţa
Kinetoterapeut
Trainer Anna Beauty Center

înapoi la articole


Adauga un comentariu:


Comentarii:

masaj
scris de catalina (2009-12-22 14:54:25):

ce probleme medicale poate ameliorara masajul?