Chirurgia estetică – de ce?

Ne uităm zi de zi în oglindă şi parcă am dori să dăm timpul înapoi. Creme, masaje, odihnă, hidratare, dar parcă tot nu e de ajuns. Ne dorim ceva mai mult. Am auzit de chirurgia estetică, am văzut reportaje şi emisiuni, avem prieteni care au apelat la ea, dar parcă ne e frică de durere, de rezultat, de riscuri, de gura lumii, de familie. Şi totuşi trebuie să facem ceva. Trebuie să ne biruim teama şi să facem ceva. În primul rând să ne informăm corect şi conştient şi apoi să avem aşteptări realiste. Să fim sinceri! Minuni nu există, doar lucruri minunate. Şi încrederea, respectul de sine e un lucru minunat. Să ne-o recăpătăm.

Ne propunem prin aceste scurte articole să dăm cât mai multe informaţii reale şi corecte despre ce este şi ce poate face chirurgia estetică. Vom aborda toate subiectele mari şi aşteptăm cu interes părerile dumneavoastră.

Vom începe cu un subiect dificil şi aparent dureros: liftingul facial. Ni-l dorim dar ne e teamă. Facem exerciţii la oglindă şi ne aducem aminte de vremurile tinereţii mai mult sau mai puţin apropiate şi visăm. Dar de ce nu? Trebuie să ştiţi că liftingul este o parte doar a unui tratament complex care se adresează efectelor îmbătrânirii asupra feţei, frunţii şi gâtului. Ceea ce poate face este să „dea timpul înapoi” stopând în mod vizibil semnele îmbătrânirii prin îndepărtarea excesului de grăsime şi piele, tensionarea muşchilor de dedesupt şi întinderea pielii de pe faţă şi de pe gât. Liftingul poate fi efectuat în cadrul unei operaţii de sine stătătoare sau poate fi combinat cu alte proceduri cum ar fi chirurgia pleoapelor sau remodelarea nasului. La aceste manopere chirurgicale trebuie să se asocieze proceduri care încearcă îmbunătăţirea calităţii tegumentelor prin peeling chimic sau laser, mezoterapie, ultrasunete, injectări cu toxină botulinică şi substanţe care să umple ridurile.

Trebuie să ştiţi că liftingul facial rezolvă doar ridurile mari, ridurile fine avînd nevoie de tratamentele enumerate mai sus. Succesul unui lifting facial depinde şi de un regim de viaţă sănătos, fără fumat şi excese, cu o alimentaţie corectă şi echilibrată, fără variaţii mari de greutate.

Cine poate beneficia de lifting facial? Orice persoană cu vârste între aproximativ 40 şi 70 de ani, sănătoasă sau cu afecţiuni medicale cunoscute, aflate sub tratament, echilibrate medical şi cu investigaţii medicale riguroase înainte. Liftingul chirurgical este un termen complex care de fapt cuprinde mai multe proceduri ce se pot asocia sau nu: lifting de gât cu sau fără liposucţie, lifting mediofacial, lifting centrofacial, lifting frontal, suspensii subcutanate etc. În funcţie de complexitatea şi numărul acestor asocieri, o intervenţie poate dura între 2 şi 6 ore. Anestezia este locală sau generală, întotdeauna sub supravegherea unui medic anestezist şi într-o clinică echipată complet. Intervenţia presupune excizia unor zone de piele, redistribuirea sau rearanjarea altora, întărirea sau retensionarea muşchilor şi fasciilor, redistribuirea grăsimii subcutanate. Toate aceste proceduri implică incizii ale pielii care se vor vindeca cu cicatrici ce vor fi în cea mai mare parte ascunse de ridurile naturale ale pielii, în şanţul pre şi retroauricular, în păr, dar vor fi prezente toată viaţa. În general pielea feţei se vindecă foarte bine, astfel încât aceste cicatrici, cu trecerea timpului (9-12 luni), vor fi foarte discrete, în general insesizabile de un nespecialist.

Liftingul facial este o intervenţie chirurgicală şi, ca orice intervenţie, presupune riscuri. Acestea vor trebui foarte bine discutate cu medicul chirurg şi anestezist astfel încât să fie prevenite sau reduse la minim.

Cu toate acestea, şansa unui hematom sau echimoze (pete albastre) este mare. În primele zile după operaţie, faţa ta, ochii, fruntea, gâtul vor fi umflate cu echimoze şi zone variat colorate. Este posibil ca inţial să existe uşoare asimetrii, deoarece niciodată hemifeţele nu se vor umfla la fel. Toate aceste lucruri vor trece cu răbdare şi ajutor din partea echipei medicale. Deşi poate părea înspăimântător la prima vedere, liftingul nu este o procedură foarte dureroasă, majoritatea pacienţilor trecînd uşor peste această perioadă. Ceea ce este mai dificil este perioada mai lungă de edeme (umflături), senzaţia de tensiune, posibilele hematoame sau vânătăi care împiedică o viaţă socială normală. Cu puţină răbdare, cu încredere şi urmând sfaturile şi recomandările medicului, recuperarea poate fi grăbită. Totuşi, trebuie să vă aşteptaţi la un minim de 10-14 zile de repaus fizic şi social. De asemenea, aşa cum spuneam, vindecarea este totuşi un proces de lungă durată, existând permanent mici remodelări şi rearanjări care consolidează efectul liftingului, astfel încât rezultatul poate fi apreciat cel mai bine după 3-6 luni. În toată acestă perioadă, masajul, tratamentul cosmetic, hidratarea şi îngrijirea tenului, eventualele proceduri adjuvante de care vorbeam – peeling, mezoterapie, botox – pot fi asociate.

Liftingul nu este o procedură definitivă şi nici preventivă. El combate efectele îmbătrânirii asupra feţei şi îi conferă un aspect mai armonios pentru o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă în funcţie de caracteristici individuale, dar mai ales de respectul pe care îl arătăm feţei noastre printr-un regim de viaţă corect şi sănătos. El poate fi repetat atunci cînd consideraţi necesar, între 5 şi 10 ani, sau doar în anumite părţi ale sale în funcţie de zona care vă nemulţumeşte. Sunt pe scurt câteva informaţii generale, e nevoie de consultaţii şi timp de gândire pentru a lua o astfel de hotărâre. Poate încă o privire în oglindă şi... ce-ar fi dacă? De ce nu?

Dr. Ovidiu Ivan
Medic specialist chirurgie plastică şi estetică
Clinica Artis 3 Cluj-Napoca

înapoi la articole


Adauga un comentariu:


Comentarii: