Oglindă-oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă din ţară?

Eterna dilemă a femeii mature, de succes, intrată în competiţie cu frumuseţea feciorelnică a unei puştoaice jumătate din vârsta ei.

În ultimii douăzeci de mii de ani femeile se măritau de îndată ce atingeau vârsta nubilă, au turnat o poală de plozi (din care nici măcar jumătate nu supra vieţuiau până la vârsta adultă) şi s-au resemnat (sau nu) cu statutul de babe, dacă nu le secera înainte vreo boală infecţioasă, vreo naștere dificilă sau munca prea grea. De-aia toate vrăjitoarele din povești sunt babe și toate babele sunt vrăjitoare – aveai nevoie de puteri supranaturale să supravieţuiești peste 35-40 de ani și să mai și arăţi a fiinţă umană.

Ultimele două secole și progresul fantastic al știinţei medicale au adus două schimbări radicale de situaţie: nu numai că ne-a dublat speranţa medie de viaţă (și ne-a pus la dispoziţie de două ori mai mult timp ca să ne văicărim în oglindă), dar ne-a și permis să dezvoltăm o sumă de metode, mai mult sau mai puţin agresive, de corectare a defectelor reale și imaginare care ne ruinează aspectul și moralul.

Tinereţe fără bătrâneţe vreo 35 de primăveri

Ce e mai trist e că natura, „supărată“, că i-am tras clapa și trăim de două ori mai mult (și uneori de două ori mai bine) decât ne-a programat genetic, a renunţat să ne doteze – sau n-a avut încă timp să o facă, doar ea lucrează la altă scală, milenară – cu mecanisme suficiente și eficiente de reparare a uzurii inerente propriei funcţionări și interacţiunii permanente cu un mediu de obicei ostil. Asta ar fi una dintre explicaţiile, relativ bine fundamentate știinţific, pentru schimbările radicale și, din păcate, definitive, prin care trecem după vârsta de 30-35 de ani, când ne-am cam îndeplinit rolul de perpetuare a speciei și continuăm să trăim pe bonusul pe care l-au câștigat oamenii de știinţă pentru noi. De aceea se pare că, după această vârstă, începem regresul progresiv și relativ rapid, regres vizibil înainte de toate la nivelul pielii, fiindcă pielea este practic suprafaţa majoră de interacţiune a corpului nostru cu universul și principala barieră de apărare a organismului faţă de agresiunile din exterior.

Nicăieri nu sunt mai pregnante aceste schimbări decât la faţă. Aflată în permanent război cu soarele și intemperiile și în permanentă mișcare, ca principal mecanism de expresie și comunicare, faţa îmbătrânește prima, printr-o sumă de mecanisme interrelaţionate pe care de-abia în ultimii 20-30 de ani am început să le descifrăm și să le înţelegem.

Oglindă-oglinjoară, îmi cade faţa!

Practic, alterarea aspectului facial este rezultanta căderii progresive a ţesuturilor moi sub acţiunea gravitaţiei, a laxităţii faciale și ligamentare a structurilor de suport din profunzime și resorbţiei osoase progresive care însoţește osteoporoza din perioada de instalare a menopauzei. Toate aceste procese debutează relativ devreme, uneori chiar înainte de 25 de ani, și se cumulează și agravează în timp, chiar dacă iniţial sunt inobservabile, devenind evidente și deranjante de-abia în momentul în care răul profund este deja făcut și extrem de greu de reparat.

Primele leziuni sunt și cele mai greu reversibile și sunt produse de expunerea excesivă la soare. Modificările tipice pentru procesul de degradare sunt rezultatul cumulativ al agresiunii radiaţiilor UV și sunt denumite elastoză actinică. Persoanele îndrăgostite de soare sau solar la 20 de ani vor avea la 40 o piele mult mai bătrână decât vârsta lor biologică, deoarece radiaţiile UV nu afectează doar suprafaţa epidermului ci degradează dermul în profunzime, determinând sărăcirea acestuia în colagen și elastină, fenomen agravat la fumătoare de alterarea precoce a microcirculaţiei sub efectul toxinelor din fumul de ţigară. În jurul vârstei de 30 de ani apar primele riduri, sub influenţa scăderii lente dar ireversibile a secreţiei de estrogeni, care se accentuează spre 40 din cauza reducerii ratei de reînnoire celulară. Ca urmare, epidermul se subţiază și ridurile se organizează în tipare definitive. În paralel, variaţiile succesive în greutate uzează pielea și o fac să atârne, grăsimea din hipoderm se atrofiază, dermul se subţiază și epidermul își pierde capacitatea de reparare și regenerare. În schimb, se acumulează grăsime de depozit în jurul ochi lor, în profunzimea obrajilor și sub bărbie. În plus, agresiunile solare cumulative determină apariţia de pete pigmentare tipice pentru procesul de îmbătrânire și, mult mai frecvent decât ne place să acceptăm, leziuni precanceroase.

Magicieni în ale frumuseţii

Din păcate, prea puţine femei înţeleg aceste mecanisme și sunt conștiente de faptul că frumuseţea și tinereţea sunt fenomene cu origini mult mai profunde decât grosimea pielii. Pielea proaspătă și cu aspect fermecător nu este rezultatul unor intervenţii cosmetice sau chirurgicale punctuale, ci reflecţia naturală a unui comportament preventiv permanent. Ca și chirurgi specializaţi în frumuseţe, avem nenumărate și miraculoase metode de corectare sau camuflare a efectelor îmbătrânirii, dar nu avem nici știinţa nici putinţa de a ne lupta cu deceniile de neglijenţă și cu ireversibilitatea procesului natural de îmbătrânire. Putem șterge un rid, umple un defect, temporiza sau estompa eroziunea, dar nu avem cum să luptăm singuri împotriva acţiunii permanente a timpului, gravitaţiei şi proceselor naturale din organism.

Pacientele ar trebui să fie mai conştiente că – înainte de a ajunge în cabinetul nostru cu solicitări de multe ori nerealiste – au la dispoziţie cel puţin două decenii în care să-şi respecte, îngrijească şi bibilească frumuseţea naturală, utilizând metode cosmetice de prevenire şi urmând o serie de sfaturi extrem de simple: evitarea expunerii la soare şi utilizarea permanentă a filtrelor de protec ţie, renunţarea la fumat, consu mul de alimente antioxidante, aportul hidric suficient şi efortul fizic regulat.

Dr. Cornelia Maior Roşca
Medic specialist chirurgie plastică şi reconstructivă
Clinica Artis 3

înapoi la articole


Adauga un comentariu:


Comentarii:

tinerete fara batranete
scris de claudia (2010-01-07 22:26:51):

ce inseamna bibilească si i-am tras clapa ?