Nutritia in virozele respiratorii

Pentru ca in ultima perioada se vorbeste mereu de raceli, virusuri gripale si complicatiile lor o sa va prezint cateva modalitati de a preveni virozele sezoniere si alimente respectiv suplimente care completeaza tratamentul alopat si cresc capacitatea de aparare a organismului.

In primul rand nu va tratati singuri si in nici un caz nu apelati la antibiotice fara recomandarea unui medic. Desi teoretic antibioticele se pot vinde in farmacii doar cu reteta lumea inca isi mai autoadministreaza de obicei acelasi antibiotic puternic si din pacate doar 2-3 zile, timp in care simptomatologia se amelioreaza dar perioada e insuficienta pentru un tratament complet iar toleranta la antibioticul respectiv se poate instala.

Atentie si la medicamentele utilizate pentru ameliorarea simptomelor, paracetamolul in doze mari este hepatotoxic, aspirina are multiple efecte adverse si este interzisa in anumite tari, majoritatea picaturilor nazale se administreaza cu o anumita ritmicitate si pe o perioada limitata de timp. Ca si in cazul alimentelor, e important sa cititi indicatiile, contraindicatiile si reactiile adverse pentru orice produs farmaceutic, apicol sau fitofarmaceutic administrat cu atat mai importante sint aceste masuri pentru copii.

In ceea ce priveste dieta, prima recomandare ar fi sa cresteti aportul de lichide , in special apa plata la temperatura camerei si sucuri proaspat stoarse de citrice pentru "diluarea" secretiilor si eliminarea mai rapida a agentilor patogeni. Se evita totusi administrarea lichidelor diuretice (cafea, anumite ceaiuri, alcool) si consumul excesiv al produselor lactate in special pentru persoanele cu astm bronisc, exista studii care confirma cresterea secretiei de histamina pentru consumul a minim 2 portii lactate pe zi. Nu uitati, lichidele se consuma in cantitate mai mare intre mese, nu in timpul mesei sau imediat dupa masa.

Dieta in perioada acutaa bolii este una de crutare, pentru a permite organismului imunodeprimat sa isi canalizeze intreaga energie spre combaterea agentului patogen si recuperarea cat mai rapida. In prima linie de lupta a sistemului imunitar se afla ficatul, asa ca trebuie sa-l protejam cat mai mult in orice boala infectioasa: nu se consuma alcool, nu se consuma alimente cu continut crescut in lipide de origine animala (carne grasa, branzeturi cu un continut mai mare de 40% lipide, unt), modalitatile de preparare termica sint - fierbere, innabusire, la abur sau la cuptor, nu se consuma procesate sau aditivate excesiv.

Numeroase studii arata scaderea activitatii neutrofilelor in hiperglicemia de scurta durata, ceea ce inseamna ca la administrarea de zaharuri concentrate organismul nu are aceeasi viteza de reactie pentru neutralizarea agentilor patogeni. Cele mai potrivite pentru gustari sint grapefruit-urile, atat pentru continutul ridicat in vitamina C cat si pentru proprietatile de detoxifiere hepatica. Atentie insa la interactiunea lor cu anumite medicamente (antihistaminice, hipocolesterolemiante), recomandarea mea ar fi sa va adresati unui specialist atat in ceea ce priveste tratamentul medicamentos cat si o dieta personala de recuperare rapida.

Suplimentele administrate in aceasta perioada ar trebui de asemenea recomandate personal, spre exemplu Vitamina C si-a dovedit eficienta in prevenirea racelilor la doze mai mari de 2 grame pe zi, doze care pot avea un efect iritativ pentru tractul intestinal si sint complet contraindicate pentru persoanele ce au calculi renali.

Suplimentele administrate ar trebui sa contina si Vitamina A, un complex de vitamine B si obligatoriu zinc. Administrat in doze de minim 20 mg la 2 ore zincul creste activitatea neutrofilelor, adica poate preveni chiar instalarea virozei daca administrarea se face corect.

Dintre miturile traditionale privitoare la dieta, studiile au aratat eficienta usturoiului datorata continutului in alicina - un antibiotic natural extrem de eficient, a lichidelor calde (ceaiuri) care inhiba viteza de multiplicare a virusurilor si bacteriilor la nivelul cailor respiratorii superioare si pentru efectul decongestionant, au infirmat in schimb actiunea benefica a supei de pui, cu atat mai mult cu cat o supa bogata in grasimi suprasolicita ficatul.

Nu va supraalimentati daca nu aveti pofta de mancare, o supa cu multe legume si putin ulei de masline adaugat la final, o portie de orez cu legume, usturoi si salvie sau cartofi la cuptor cu sos de iaurt, branza, ceapa verde si rozmarin reprezinta variante de meniuri satioase cu efecte benefice pentru recuperarea rapida a organismului.

Tineti cont si de recomandarile generale - spalati-va cat mai des mainile cu sapun antibacterian, incercati sa stati cat mai putin in spatii aglomerate si neaerisite si solicitati recomandarea unui specialist pentru o dieta personala si un complex de suplimente adaptat dumneavoastra, astfel incat sa luati masurile de prevenire a instalarii virozelor in timp util, tratamentul ulterior e de obicei tardiv, mai scump si cu siguranta mai inconfortabil.

Eu va doresc sa treceti prin iarna cat mai sanatosi, mai optimisti si mai rezistenti pentru tot ce va urma.

Dr Daria Dulfu-Mihnea
Consultant nutritie
Centrul de Frumusete Luna

înapoi la articole


Adauga un comentariu:






Comentarii: