Rinoplastia

Rinoplastia sau chirurgia remodelării nasului este una din cele mai frecvente proceduri din chirurgia plastică. Cu ajutorul rinoplastiei se poate modifica mărimea nasului, se poate schimba forma lui, se poate reduce lărgimea nărilor sau se poate modifica unghiul dintre nas şi buza superioară. Se poate corecta, de asemenea, un defect din naştere sau urmele unui accident ori se pot îndepărta unele probleme de respiraţie. Desigur că acest articol nu va putea răspunde tuturor întrebărilor tale, deoarece foarte multe depind de cazul particular al fiecăruia şi de medicul care operează. Nu ezita să consulţi medicul în legătură cu orice întrebare pe care o ai.

E dovedit că rinoplastia îţi poate îmbunătăţi aspectul fizic şi reda încrederea în sine, dar nu înseamnă că vei deveni fotomodel sau îi va determina pe ceilalţi oameni să te trateze diferit. Înainte de a decide să faci intervenţia, gândeşte-te bine la ceea ce aştepţi de la această operaţie şi discută despre aceasta cu chirurgul tău.

Cei mai buni candidaţi la rinoplastie sunt persoanele care îşi doresc îmbunătăţirea aspectului exterior, dar sunt conştienţi că prin aceasta nu pot atinge perfecţiunea. Dacă beneficiezi de o sănătate bună, un psihic stabil şi eşti realist în aşteptările tale, atunci rinoplastia este ceea ce cauţi. Rinoplastia poate fi efectuată în scop estetic, pentru a corecta defecte din naştere sau pentru a corecta defecte de respiraţie.

Vârsta trebuie, de asemenea, luată în considerare. Mulţi chirurgi preferă să nu opereze adolescenţi decât după ce aceştia au încheiat perioada de explozie de creştere – în jurul vârstei de 14-15 ani pentru fete şi puţin mai târziu pentru băieţi. Este foarte important să se ţină cont de dezvoltarea emoţională a acestora şi de faptul că schimbarea este dorinţa lor, şi nu a părinţilor lor.

Trebuie să ştiţi că TOATE INTERVENŢIILE PRESUPUN UN ANUMIT GRAD DE RISC ŞI INCERTITUDINE. Când intervenţia chirurgicală este efectuată de un chirurg plastician calificat complicaţiile nu sunt frecvente, iar dacă apar, sunt minore. Cu toate acestea, există întotdeauna o posibilitate de a apărea complicaţii, inclusiv infecţii, sângerări ale nasului sau reacţii la anestezie. Poţi reduce riscurile la care te expui urmând îndeaproape indicaţiile chirurgului tău atât înainte, cât şi după intervenţie.

În privinţa cicatricilor, atunci când intervenţia este realizată prin interiorul nasului, nu rămân cicatrici vizibile; când se foloseşte o tehnică deschisă sau când procedura impune micşorarea nărilor, mici cicatrici situate la baza nasului sunt de obicei vizibile. În aproximativ un caz din 10 se impune o a doua intervenţie, pentru a corecta mici deformaţii, de exemplu. Asemenea cazuri sunt neprevăzute şi li se pot întâmpla şi celor mai experimentaţi şi talentaţ i chirurgi sau pot fi de la început planificate în cazul intervenţiilor dificile. Intervenţia de corecţie este de obicei minoră.

Este esenţial să comunici bine cu chirurgul tău. În consultaţia iniţială chirurgul te va întreba cum doreşti să îţi arate nasul, va evalua structura nasului şi va discuta cu tine posibilităţile existente. Îţi va explica factorii care influenţează procedura şi rezultatele. Rezultatul va fi influenţat de structura oaselor nazale, de cartilaje, de forma feţei, grosimea pielii, vârstă şi, desigur, de ceea ce deja îţi imaginezi despre viitorul tău nas. Chirurgul îţi va explica, de asemenea, tehnicile şi tipul de anestezie pe care le va folosi, aparatele de care va avea nevoie, riscurile şi costurile intervenţiei.

Comunică-i chirurgului dacă ai suferit intervenţii anterioare la nas sau dacă te-ai accidentat la nas, chiar dacă aceasta s-a întâmplat cu mulţi ani înainte. De asemenea, îi vei spune dacă suferi de o alergie sau ai dificultăţi de respiraţie, dacă eşti sub tratament medicamentos, iei vitamine şi dacă fumezi.

Rinoplastia poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală, în funcţie de mărimea intervenţiei şi în funcţie de tipul de anestezie pe care îl preferă chirurgul. Sub anestezie locală, zona nasului şi cea din jurul lui vor fi amorţite; vei fi trează în timpul intervenţiei, dar relaxată şi insensibilă la durere. Cu anestezie generală vei dormi în timpul operaţiei. Rinoplastia durează de obicei între o oră şi două, în funcţie de complexitatea procedurilor efectuate. În timpul operaţiei pielea nasului este separată de structura de oase şi cartilaje, care apoi sunt sculptate pentru a se obţine forma dorită. Felul în care se modelează depinde de natura problemei tale şi de tehnica preferată a chirurgului. În final pielea va reîmbrăca noua formă a nasului.

După ce intervenţia a fost efectuată, este posibil să ţi se aplice pansamente sau chiar o mică meşă, pentru a se menţine forma septului – peretele despărţitor dintre cele două căi nazale.

După operaţie – mai ales în timpul primelor 12 ore – îţi vei simţi faţa umflată, te va durea nasul şi s-ar putea să ai o durere surdă de cap. Orice disconfort poate fi atenuat cu medicamente prescrise de chirurg.

Vei observa că umflăturile şi vânătăile din jurul ochilor se vor mări la început atingând apogeul după 2 sau 3 zile. Pentru a ameliora umflăturile şi pentru a te simţi mai bine poţi pune comprese reci. În orice caz, te vei simţi mult mai bine decât vei arăta. Majoritatea umflăturilor şi vânătăilor ar trebui să dispară în aproximativ 2 săptămâni. Câteva umflături uşoare, sesizabile doar pentru tine şi chirurgul tău, vor rămâne pentru câteva luni.

O mică sângerare este normală în primele zile după intervenţie şi este posibil să simţi o oarecare rigiditate pentru câteva săptămâni după. Chirurgul te va sfătui probabil să nu îşi sufli nasul timp de o săptămână sau două, până când se vindecă ţesutul. Dacă ai bandaje nazale, acestea vor fi îndepărtate după câteva zile şi te vei simţi mult mai confortabil. Până la sfârşitul primei sau celei de-a doua săptămâni, cel mult, toate bandajele, atelele şi firele de sutură vor fi îndepărtate.

După majoritatea rinoplastiilor pacienţii pot ieşi din casă în una două zile şi se pot reântoarce la şcoală sau la o muncă sedentară într-o săptămână. Va dura însă câteva săptămâni până îşi vor intra în formă.

Poţi purta lentile de contact cât de curând doreşti, dar cu ochelarii este altceva. O dată ce atela a fost îndepărtată, ochelarii vor trebui lipiţi cu o bandă de frunte sau sprijiniţi pe obraji pentru urmă- toarele 6 săptămâni, până când nasul este complet vindecat.

Pentru viitoarele luni, chirurgul va face consultaţii frecvente, cu scopul verificării progreselor în vindecare. Dacă între vizite ai simptome neobişnuite sau ai întrebări legate despre ce poţi sau nu poţi să faci, nu ezita să îţi întrebi doctorul.

În zilele următoare operaţiei, când faţa este umflată şi plină de vânătăi, este uşor să uiţi că vei arăta mai bine. De fapt, este chiar normal şi de înţeles ca pacienţii să se simtă depresivi după o intervenţie chirurgicală.

Dar fii sigură că această stare este trecătoare. Zi de zi nasul tău va începe să arate mai bine şi starea de spirit se va îmbunătăţi. Într-o săptămână sau două nu va mai părea că ai suferit o intervenţie chirurgicală.

Totuşi, însănătoşirea este un proces gradual. Umflături insesizabile pot fi prezente pe o perioadă de câteva luni, cu precădere în vârful nasului. E posibil ca rezultatul final al rinoplastiei să fie vizibil după un an sau mai mult.

Dr. Ovidiu Ivan
Medic primar chirurgie plastică
Asistent universitar
Clinica Artis 3 Cluj-Napoca

înapoi la articole


Adauga un comentariu:


Comentarii: